Kennisbank - Materiaalsoorten

Verzinkt Staal

Verzinkt staal is relatief betaalbaar staal, met een laag koolstofgehalte, geschikt voor algemene toepassingen. Dankzij de laag zink heeft verzinkt staal een beperkte corrosie vastheid, waardoor het vooral geschikt is voor gebruik binnenshuis of in droge/beperkt vochtige omgevingen. De kleur van het materiaal kan zowel een ijs-blauwe tint als geel zijn, afhankelijk van het toegepaste proces van verzinken.
 

Thermisch Verzinkt Staal

Thermisch verzinkt staal heeft een dikkere coating van zink, met als gevolg een hogere corrosie vastheid wat het geschikt maakt voor gebruik buitenshuis. Als mogelijk gevolg van de extra dikke zink coating is Thermisch verzinkt schroefdraad soms lastig te passen met regulier verzinkt schroefdraad (gebruik bij voorkeur dus thermisch verzinkte moeren op thermisch verzinkte bouten en andersom). De coating heeft een wat grove en dof grijze uitstraling.
 

Roest Vast Staal (RVS)

Roest Vast Staal (R.V.S.) bied een uitstekende corrosie vastheid, en is bij uitstek geschikt voor toepassingen buitenhuis of in een maritieme omgeving. RVS is kostbaarder dan verzinkt staal en heeft een een mat grijze uitstraling die ook door velen voor esthetische doeleinden wordt toegepast. 
 

Roestvast of roestvrij staal, ook R.V.S. of Inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. De benaming roestvrij is algemeen ingeburgerd maar wordt door metallurgen liever niet gebruikt. Zij spreken van een roestvast staal, RVS kan namelijk wel roesten.[1]

De onderstaande types A2 en A4 zijn de  meestvoorkomende legeringen binnen het R.V.S. Bij Moer-Vast verkopen we hoofdzakelijk artikelen in de klasse R.V.S. A2 (aisi 304).


A2 (aisi 304)
Dit is de meest gangbare staalgroep ook wel 18/8(18%Cr, 8%Ni) genoemd.
Uitstekende corrosie bestendigheid onder normale atmosferische omstandigheden.
 
A4 (aisi 316)
De meest corrosie bestendige staalgroep genoemd, met een verhoogd nikkel percentage en een toevoeging van molybdeen. Deze is beter bestand tegen agressieve omgevingen, zoals zeeklimaat ( chloriden ), industrieatmosfeer ( zwaveldioxide ), oxiderende zuren en daar waar put-corrosie kan optreden.

 

Verchroomd & Vernikkeld Staal

Verchroomd en Vernikkeld staal bieden een gemiddelde corrosie vastheid, die sterk afhankelijk is van het intact/onbeschadigd zijn van de chroom/nikkel coating. Beide materialen hebben veelal een gladde en gepolijste uitstraling en worden ook veel voor esthetische doeleinden toegepast.
 

Messing & Brons

Zowel Messing als Brons zijn koper legeringen met een goede corrosie vastheid. In verband met de hogere kostprijs worden deze materialen voornamelijk toegepast voor esthetische/decoratieve doeleinden. Let wel op dat de kleur van producten uitgevoerd in Messing of Brons onderling sterk kunnen verschillen.
 

Gelegeerd Staal

Gelegeerd staal is zeer verhard en gemiddeld zwart geoxideerd/in olie gecoat. Het bied een zeer beperkte bescherming tegen corrosie.
 

Please reload